Del 3

 

Foto ©  I Eichhorn Ohlsson och  © G Ohlsson där ej annat är angivet

All rights reserved    Copyright ©  I Eichhorn Ohlsson

 

 
17/5   2008 

Mia var inte närvarande på dagens övningar, bara matte.

Selma och Leif Melvin och Lennart
Joppe (Niclas) och Skrållan i spårets början och i sista delen av spåret
Jack gräver ner älgklöven under Joppes ryggsäck

och lägger sig på vakt så Joppe inte ska ta klöven

 

 

23 maj

Hemmaträning öppet spår Liggtid 17 tim

Tre planerade bloduppehåll, det första i vinkel två med tillbakagången och det tredje efter vinkel fyra. På sträcka fyra vet jag inte hur långt andra bloduppehållet blev då det hade blivit propp i droppröret. Snitslarna (tvättklämmor med rött band) som jag satt upp vid vinklarna hade någon individ hjälpsamt plockat bort så det fick bli att försöka memorera terrängen i förhållande till Sörmlandsleden men i första hand att läsa Mia. 

Spårbörjan tog Mia förvånansvärt lugnt. Första sträckan gick bra. Första vinkeln ringade hon därefter ökade hon hastigheten när hon hittade spåret. Hon sicksackade över spåret i början, sen gick hon rakt. Vid andra vinkeln med tillbakagång ringade hon stort. Jag visste inte riktigt var den fanns så det blev att helt lita på Mia. Hon hittade spåret och jag kände igen bergsklacken jag gått över. Nästa vinkel tog hon bra och sträcka fyra med okänt långt bloduppehåll, följde hon spåret med små skutt sidledes lite här och där. Exakt där jag vet att jag fick igång droppflaskan, gick hon åter rakt i spåret. Fjärde vinkeln blev svårast. Vinkeln var placerad uppe på ett berg med en ganska brant baksida. Mia for rakt fram och hamnade nedanför berget. Hon blev stående och tittade på mig men efter kommandot "sök spår"  klättrade hon upp igen. Hon började med att gå tillbaka några meter, därefter vinklade hon åt rätt håll, hittade spåret och det blev full rulle till klöven.

Min kommentar: Jag tycker Mia skötte sig riktigt bra. Jag  förlitade mig på hennes spårarbete. Det var bara vid sista vinkeln hon fick nytt kommando annars var vi tystgående som vanligt.

 

 

24 maj

Anlagsprov: Protokollet får tala för sig själv

Efter förfrågan: Mia jobbade på  med nosen i backen hela vägen. Var vinklarna var hade jag ingen aning om. Jag tror det var på fjärde sträckan som hon skrämde upp något för hon letad under en gran en stund innan hon återgick till spåret - självmant. Att det var en hare fick jag veta efteråt. Framme vid klöven letade hon lite innan hon hittade den.

Min kommentar. Hon jobbade som vanligt och hittade rätt

Klicka på protokollet för större bild

 
Test med gris
Grisen på lur... Mia skällde ihärdigt
 

Skottverkan

Skott, undersökning och resultat

 

 

29 maj

Öppet spår, liggtid 15 timmar i barrskogsterräng: Det här spåret gav en hel del utmaningar. När jag la spåret på kvällen skrämde jag iväg en älg, en fjolårskalv som stannade och glodde på mig. Den stod fortfarande kvar när jag lagt spåret klart. På morgonen när vi kom stod det ett rådjur i dikeskanten bara några meter från spårstarten. På fjärde sträckan blev vi störda av några som plockade liljekonvaljer precis där spåret gick

 

Spårstarten gick bra, första vinkeln gick hon först åt fel håll (där älgen stått kvällen före) innan hon självmant vände och hittade rätt. Hon travade på, ibland med små avstickare åt båda sidor  till nästa vinkel där återgången var. Hon gick rakt ut i återgången, stannade där bloddroppet slutade och återgick till spåret i en 45-gradig vinkel. Spåret hittade hon efter c:a 30 m och därefter gick hon nära nog i mina fotspår bland blåbärsriset. Tredje vinkeln  genade hon förbi och tog spåret 15-20 m efter vinkeln. Fjärde sträckan virrade hon bort sig vid bloduppehållet och blomsterplockarna. Hon ringade stort för att åter komma på spåret. Hittade och tog spåret i kanske femtio meter men missade åter nästa vinkel. Hittade spåret efter vinkeln men gick bredvid spåret innan hon drog iväg på min vittring som gick från spåret, hon vände och gick tillbaks och hittade klöven.

Min kommentar: Får se dagens övning  som en bra träning med störningar. Hon behöver ingen upprepning av kommandon, hon vet själv när det är fel. På fjärde sträckan med blomsterplockare jobbade hon på mycket bra. Hon virrade runt bland deras upptramp men kom på spåret igen. Varför hon genade vid vinklarna vet bara hon

 

31 maj

 

Öppet spår i oländig terräng med kullvräkta småträd och ris i högar. Däremellan diken, vattenfyllda hjulspår och kärr.

 Mia gjorde så gott hon kunde. för det var inte lätt att spåra med mig släpandes efter, vinglandes hit och dit, trampandes ner i kärrvatten och dy upp till knäna och samtidigt försöka hålla balansen.  Mia hittade flera färska viltspår som hon följe olika långt men på fjärde sträckan kom antagligen störningen på bloduppehållet. Hon for iväg långt åt sidan med både matte och domare efter sig. Hon hittade inte spåret igen och inte domaren heller. Vi gick antagligen mycket på sidan om. Avslutningsvis fick domare leta reda på och visa spårslutet så att Mia skulle få ett bra slut på arbetet. Både Mia och jag var svarta av skitvatten, Mia upp till magen och jag till knäna.

I dag blev det även ett autentiskt eftersök av trafikskadat rådjur. Vid första försöket var Mia för trött. Hon letade sig till bäcken som gick intill och därefter lade hon sig i gräset. Vid andra försöket, någon timme senare, efter vila och lite energitugg,  markerade hon vid vägkanten. För att vara säker gick jag förbi en bit och vände. Hon markerade på samma ställe och började "snark-smacka" som hon gör då hon hittar en intressant doft.  Platsundersökningen gav inget annat än nertrampat gräs vilket fanns på en lång sträcka åt båda håll. Hon fick börja spåra och  jag följde henne igenom risigt buskage, mera skitvatten och gegga . Hon gick rakt på rådjuret, gick fram och nosade undersökande och lade sig för att riktigt "supa in" doften. När vi skulle gå grabbade hon tag i djuret och försökte dra det med sig.

Min kommentar: Det öppna spåret kanske hade gått att fullfölja om domaren  stannat kvar vid spåret. Eftersöket vid vägkanten gick bättre än väntat och Mia talade tydligt om var hon ville gå, både med kroppsspråket och ljudligt. Hennes "prat" var något helt nytt i de här sammanhangen.

 

En av mina kängor med bara lite gegga kvar

Helt nya kängor, första gången ute i skogen

Svarat Maja, nej ,smutsiga Mia

 

Rådjuret är hittat..

.. och det vill Mia ha med sig hem

   

 
 

Till del   1  2  3  4  5  6  7 8  9

 

 

IngEr's Design & Grafik 2008