På begäran.
Så här gör jag mina hus:
Pepparkaksdeg:
150 gr smör eller
margarin
5 dl socker
2 dl sirap
2 dl vatten
1 msk kanel
1 msk nejlikor |
1 msk pomerans
(Ev. 1 msk ingefära)
1 msk bikarbonat
850 gr vetemjöl c:a
1½ l vetemjöl
225° 8 – 10 minuter |
Kristyr:
En äggvita
2 krm ättiksprit
4 dl florsocker
Vispas tillsammans
så de blir luftigt |
Under de 44 åren jag
bakat pepparkakshus har jag använt mig av 8 olika ugnar och
ingen har varit lik någon av de övriga så det är viktigt att ta
reda på hur din ugn gräddar.) |
Fett, socker och sirap rörs
smidigt. Blanda kryddorna + bikarbonat i en skål och rör ner, tillsätt
vatten och sist mjölet. Rör om ordentlig.
Halva degen tar jag till
pepparkakor och den andra halvan som ska bli hus, tillsätter jag ½ dl
extra strösocker ½ dl extra vetemjöl . Degen får vila minst ett dygn.
Till husdelarna kavlar jag
ut degen lite tjockare än till pepparkakor. Lägger över den utkavlade
degen på en smord plåt eller på en plåt med bakplåtspapper, mjölar
försiktigt på degen så att mallen inte ska fastna i degen, lägger mallen
på degen och skär ut delen. De stora delarna till huset gräddar jag
ensamma på plåten. När jag tar ut den färdiggräddade delen, lägger jag
åter mallen på för att renskära kanter som ska ”klistras” mot någon
annan del. På taket blir det bara den översta kanten som jag renskär.
Det blir alltid lite deg
kvar som jag sparar om någon del skulle gå söner och vara omöjlig att
reparera. När allt är klart brukar den degdelen bli ett hjärta, olika
stort för varje år, för julaftonen.
De färdiga delarna får
vila/torka” ett dygn.
Delarna sammanfogar jag med
smält socker då det är hållbarare än kristyr och mina hus som är
översållade med ibland flera hg godis behöver ha starka fogar.
För det mesta dekorerar jag
husen efter sammanfogningen för det är inte kristyren som är min
dekoration utan godiset.
Om jag har misslyckats?
Ja det har jag men det var
yttre omständigheter som sabbade huset ett år. (1995)
Utan att veta varför, steg
luftfuktigheten inomhus. Vi hade ständig imma på fönstren som nattetid
frös till is – inomhus! Det var kallt den julen. Efter julhelgen fick vi
veta att det uppstått ett läckage i vårt tak, ett läckage som nog
funnits länge men inte gett sig tillkänna tidigare. All isolering
mellan ytter och innertak var genomdränkt med flera ton vatten och när
isoleringen inte kunde ta emot mera vatten var det vår lägenhet som blev
nästa ”tank”.
Pepparkakshuset tog åt sig
fukt och rasade långsamt ihop men höll sig stående över julaftonen
Annandag jul var huset
raserat men mina blommor mådde fin-fint. |